Universul Cuantic sau Fizica Cuantica pe intelesul tuturor

In clipul urmator vei putea urmari explicatia in legatura cu modul in care cele mai recente experiente stiintifice ne demonstreaza ca noi nu percepem lumea asa cum este in realitate, ci asa cum suntem.

Iata de ce renumitul Apostol Pavel (Saul din Tars) in epistola catre Evrei spune:
“Şi credinţa este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredinţare despre lucrurile care nu se văd.”Evrei 11:1


& Robert Chesebrough
este cel care a inventat vaselina, un produs pe bază de petrol, având aspect de ceară obţinut din reziduurile care se formează pe utilajele de forare ale unei platforme petroliere. El credea in produsul sau , credea cu atâta tărie în puterea de vindecare a produsului încât a acceptat să devină propriul cobai, provocându-şi arsuri cu acid şi foc deschis. Tăieturile şi zgârieturile pe care şi le-a făcut erau atât de adânci încât au rămas cicatrice pe viaţă. Dar, a reuşit să demonstreze eficacitatea produsului său. Oamenii nu trebuiau decât să se uite la rănile lui acum vindecate, pentru a vedea valoarea muncii sale – şi mărimea credinţei sale.
Robert a vazut ceea ce altii nu puteau sa vada. El a vazut PRIN CREDINTA..

Pentru că noi nu ne uităm la lucrurile care se văd, ci la cele ce nu se văd; căci lucrurile care se văd, Sunt trecătoare, pe când cele ce nu se văd, Sunt veşnice. 2 Corinteni 4:18

Iata de ce in cultura crestina „s-a introdus” notiunea de CREDINTA. „A vedea” ceea ce „NU SE VEDE”. Daca am fi orientati doar spre lucruri care se vad, acestea sunt trecatoare, si implicit, si noi la fel de trecatori, pentru ca NE VEDEM.
Dar Pavel spune: Noi ne uitam la lucrurile care nu se vad. Ciudat. Cum ar fi sa admiri o nevazuta, asa… in spatiu …. . Sau, v-ati pomenit ramas pe ganduri, cu privirea atintita intr-un colt ca meditand la ceva anume…. Practic, VEDEATI DE FAPT, UN NEVAZUT.

În Reformed Review, Donald Atwood scrie:
„În timpul îngrozitoarelor atacuri aeriene din timpul celui de-al doilea război mondial, un tată, ţinându-şi de mână fiul, fugea dintr-o clădire care tocmai fusese lovită de o bombă. În curtea din faţă asfaltul se căscase într-o gaură de obuz. Căutând adăpost cât mai la îndemână, tatăl sări în groapă, întinzându-şi apoi mâinile către fiul său care rămăsese sus, spunându-i să sară. Deşi auzea vocea tatălui său care-i spunea să-l urmeze băieţelul era îngrozit pentru că nu-l putea vedea. Dar tatăl, uitându-se înspre locul în care silueta întunecată a fiului său se proiecta pe cerul colorat sângeriu de incendiile care mistuiau clădirile, îi strigă: „Eu te văd, aşa că poţi sări!”
Şi pentru că avea încredere în tatăl său, băieţelul sări. Credinţa in nevazut ne face în stare să înfruntăm moartea nu pentru faptul că noi putem vedea, ci datorită siguranţei că suntem văzuţi; nu pentru că avem toate răspunsurile, ci pentru că „am fost cunoscuţi mai dinainte.”

Cand privim la necunoscut prin credinta, putem sa avem experiente vii cu Dumnezeu. Cunoscandu-l personal, ne putem increde in puterea Lui de a ne Salva, de a ne sustine si a ne pazi de orice rau. Insa de multe ori noi nu il vedem, pentru ca noi nu il cautam.

Roger von Oech sugerează următoarele în cartea sa „A Kick in the Seat if the Pants”:
„Uitaţi-vă puţin în jurul vostru şi depistaţi cinci lucruri care să fie măcar puţin colorate în albastru. Haideţi, repede! Acum veţi vedea că, având mintea setată pe culoarea albastru, vi se părea că vedeţi această culoare peste tot: cartea de pe masă este albastră, perna de pe canapea este tot albastră, ba chiar şi tabloul de pe perete este albastru, şi tot aşa… La fel se întâmplă şi atunci când îţi iei o maşină nouă; începi să conştientizezi toate maşinile de aceeaşi marcă ce trec pe lângă tine. Asta pentru că oamenii nu pot găsi, decât ceea ce caută.
Uneori, ni se pare că Dumnezeu nu mai este prezent de loc în vieţile noastre, dar problema nu este că El ar fi plecat. Pur şi simplu noi nu ne-am “setat” mintea pe Dumnezeu. Mărindu-ne sensibilitatea la acest capitol vom vedea în curând că El este la lucru în toate compartimentele vieţii noastre.”

El se descopera, doar celor ce Il cauta cu credinta.

Pentru a intelege la nivelul nostru notiunea de „nevazut” haideti sa privim problema din perspectiva dimensiunilor.

cele 3 dimensiuni

cub la a patra dimensiune

Daca am incerca sa reprezentam acest corp cu patru dimensiuni intr-una singura, sau chiar si in 3 dimensiuni ar fi ca si cand am incerca sa reprezentam un zar (cub) tridimensional pe o suprafata bidimensionala care are doar lungime si latime dar nu are inaltime. Deci nu e loc pentru zar (cub) . Oricum l-am invarti, nu e posibil sa-l putem vedea in intregime ci doar partial.

O LUME BIDIMENSIONALA

o lume bidimensionala

O lume bidimensionala - taoism

Bidimensionala - taoism gandeste liber

Cu alte cuvinte, o faptura tridimensionala din lumea noastra ar fi perceputa in lumea lor plata ca o faptura bidimensionala. Pentru o demonstratie sa ne imaginam aceste doua suprafete ca fiind doua coli de hartie.
Daca introducem un cilindru prin aceste coli, locuitorii lumii plate vor vede doar un cerc, deoarece alungirea acestuia in sus sau in jos nu ar putea fi vazuta.
Asa cum noi oamenii din lumea tridimensionala privim pe cei cu o dimensiune mai jos, cei din cea de-a patra dimensiune ne-ar putea vedea ca si deschisi. Daca de exemplu am fi inghitit un ac care blocheaza stomacul, acesta ar putea fi vazut de sus din a patra dimensiune. El ar putea fi apucat si ridicat iar pentru noi ar fi ca si inexistent aparand ca asa-zisele “vindecari miraculoare”.

lume plata bidimensionala - taoism gandeste liber

Deaceea Isus spunea: Ioan 8:23. „Voi Sunteţi de jos” le-a zis El „Eu vin de sus: voi Sunteţi din lumea aceasta, Eu nu Sunt din lumea aceasta.”

In majoritatea expunerilor Sale, Domnul Isus a vorbit despre o alta dimensiune necunoscuta noua, insa lumea nu il putea intelege. El deasemeni a spus ca noi nu putem intelege acest lucru. El a venit din lumea nevazuta din ceruri, El fiind in acelasi timp in ceruri.

“Dacă v-am vorbit despre lucruri pământeşti şi nu credeţi, cum veţi crede când vă voi vorbi despre lucrurile cereşti? Nimeni nu s-a suit în cer, în afară de Cel ce S-a pogorât din cer, adică Fiul omului, care este în cer.” Ioan 3:12 – 13

TRINITATEA

Adevarul despre trinitatea lui Dumnezeu este mai usor de inteles avand acest punct de vedere. In lumea noastra tridimensionala nu putem intelege in cuvinte omenesti ca Fiul este una cu Tatal si cu Duhul sfant ca fiind 3 persoane (person – MASCA) si totusi UNUL SINGUR. trinitatea

In imaginea celei de a patra dimnesiuni putem recunoaste ca apare o persoana “de deasupra”, unde in realitatea noastra se prelungeste in sus si in jos. Cum ar vedea locuitorii lumii plate omuletul coborat de sus ..?…

Trinitatea - gandeste liber

Ar vedea doua cercuri reprezentand picioarele, dar in realitate apartin aceleiasi persoane din lumea tridimensionala. Iar daca mai adaugam si privirea care poate fi prezenta oriunde, intelegem cum prin Duhul Sfant, Hristos este peste tot.

El spunea:
“Dacă m-aţi fi cunoscut pe Mine, aţi fi cunoscut şi pe Tatăl Meu. Şi de acum încolo Îl veţi cunoaşte; şi L-aţi şi văzut.”
… Cine M-a văzut pe Mine, a văzut pe Tatăl. …
Nu crezi că Eu Sunt în Tatăl, şi Tatăl este în Mine? Cuvintele pe care vi le spun Eu, nu le spun de la Mine; ci Tatăl, care locuieşte în Mine, El face aceste lucrări ale Lui. Credeţi-Mă că Eu Sunt în Tatăl, şi Tatăl este în Mine; credeţi cel puţin pentru lucrările acestea.”

Ioan 14:7-11

Cu gandirea noastra noastra omeneasca legata de timp si spatiu suntem legati de lumea tridimensionala si nu putem intelege. Intelepciunea noastra se opreste la granita “lumii de sus” care in biblie este numita LUMEA NEVAZUTA.

Vazut din punct de vedere matematic, reiese un alt aspect interesant. In exemplul nostru geometric am pornit de la distanta de un cm. Aceasta linie am numit-o ca prima din cele trei dimensiuni. Ea este o parte a celei de a doua dimensiune, si anume, suparafata. Linia nu exista singura, nu despartita de o dimensiune superioara, ea exista doar ca o parte a suprafetei. Suprafata este doar o parte a celei de a treia dimensiuni, pe care o putem descrie prin lungime, latime si inaltime. Fiecare suprafata este o parte din spatiul tridimensional. Ajungem astfel la o concluzie. Si lumea noastra tridimensionala in care traim este doar o parte dintr-o functie a spatiului cvadruplu. Mergand mai departe, putem spune ca spatiul cvadruplu este la randul sau doar o parte a spatiului celor 5 dimensiuni si acesta la randul sau doar o parte a spatiului celor 6 dimensiuni si asa mai departe pana la infinit.

Biblia spune: Caci in El avem viata, miscarea si fiinta. Fapte 17: 28.
Universul vizibil este deci doar o parte din Dumnezeu.
El este mai mare decat universul . Toate se tin prin El si exista doar prin El. Fiecare om exista doar prin El si pentru El.

Actorul Cary Grant povestea odată, cum, mergând pe stradă a întâlnit un tip care se uita la el cu mare încântare. Omul spuse: „Stai puţin, stai puţin … eşti … eşti – ştiu cine eşti; nu-mi spune – ăăă, Rock Hud … nu …eşti …”
Încercând să-l ajute, Cary Grant a terminat el propoziţia: „Cary Grant.”
Dar omul continuă: „Nu, nu … eşti” Cary Grant s-a aflat în ipostaza de a se prezenta cuiva cu adevăratul său nume şi acea persoană să creadă că este altcineva.

Ioan afirmă despre Isus:
„El era în lume şi lumea a fost făcută prin El dar lumea nu l-a cunoscut” (Ioan 1:10).

Şi chiar şi atunci când Isus a spus cine era – Fiul lui Dumnezeu – răspunsul nu a fost o primire binevoitoare ci răstignirea.

Privind din persepectiva celei de a patra dimensiuni, savantii lumii acesteai raman muti. Nu pot da nici o explicatie si chiar de ar incerca, sunt doar presupuneri. Ei nu pot demonstra niciodata, cum ar arata un cub in a patra dimensiune. Este lumea de dincolo… este o lume necunoscuta noua, o lume pe care te invit sa o cunosti, doar prin credinta.

Pentru libertate
Eusebiu Voinea
Eusebiu Voinea - gandeste liber si creativ

Comments

 1. Felicitari. F. interesant articolul. Partea religioasa, clar, nu o voi contesta pentru ca nu sunt in masura sa spun , eu cred in Dumnezeu dar nu ma ocup cu stiinta aceasta…
  tot ce vreau sa spun este o speculatie imaginativa in legatura cu dimensiunile,pt ca am studiat multa geometrie, si atunci cand spui ca lumea bidimensionala nu percepe a treia, a treia nu percepe a patra… s.a.md.cred ca progresia nu este aritmetica, si nici macar geometrica …este de gen factorial…deci mult mai mare.
  Ex: 1—1
  2—1×2! (laturi)
  3—1x2x3!= 1x2x3x2x3 = 12 (laturi ale cubului)
  4 –1x2x3x4! 144 (laturi)
  ceea ce ipotetic s-ar obtine prin transladarea fiecarui cub ca in toate cele deja 6 directii, corespunzatoare fiecarui plan, deci este locul geometric al tututuror cuburilor aflate la o distanta egala cu latura cubului, de unde m-a facut sa gandesc ca a patra dimensiune este rotativa, de aici si complexitatea si imensitatea …dar ma rog…sa nu speculam prea mult ca nu are nici o contrastare empirica…a fost doar o idee la ceea ce ai spus,

  Deci in legatura cu Dumnezeu, totul este posibil, am citit si biblia si interpretarile , cred in Dumnezeu dar nu ma ocup cu acest aspect din viata, desi am avut o experienta personala cu Isus Cristos, in urma unor practici dificile, acum aproximativ 17 ani, dar este o poveste complicata si nu cred ca te intereseaza…
  Apropo, sunt eu, fata cu desenele, ……!!!! Ti-am stricat confortul zilei…hahaha…

  1. Cristina, concluzia la care ai ajuns in legatura cu dimensiunea rotativa este cat se poate de normala. Pentru ca deja din limita gandirii liniare, suntem intr-un fel obligati sa transcedem catre gandirea circulara, unde incepe sa capete sens eternitatea, deja-vu-urile, talentele inascute, vesnicia intr-un cuvant.

 2. Foarte interesant! Si credibil, din punctul meu de vedere. Cred ca abia din aceasta perspectiva putem intelege, cu adevarat, Biblia. Perspectiva trebuie sa fie multidimensionala, nu tri-, chiar daca nu ne-o putem reprezenta fizic. Aici pot interveni „ochii mintii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.