Edenul dincolo de poveste

Apoi Domnul Dumnezeu a sadit o gradina in Eden, spre rasarit; si a pus acolo pe omul pe care-l intocmise. (Fac.2:8)

Intr-un articol anterior „Edenul vietii mele” am prezentat un aspect al textului din Geneza (Bereshit) la nivel Remez (alegoric).

Astazi, as vrea sa „rascolesc” mai adanc in text si sa patrundem putin in esenta Dros (ghematria textului) prezentat in prima carte a Torei.

Textul literar, (psat) asa cum suna el, descrie o gradina cu multi pomi, verdeata, ape curgatoare, un „rai” numa’ bun de locuit. (vezi Geneza cap 2)

Pentru ca este binecunoscuta descrierea aceste gradini, si daca nu este inca, o poti face deschizand orice Biblie la Geneza cap 2 sau pe internet si in special versetul 8 din cap 1, nu voi zabovi deloc asupra lui.

Astfel dar, abordarea nivelului Dros incepe cu studierea literelor

עדן = eden

Eronat spunem Gradina EDEN, pentru ca EDEN este o structura, si nu un nume…

In ebraica se scriu numai consoane, iar literei  ע ii  lipseste doar un iod ( י) ca sa nu formeze intentionat litera    א   alef.    Astfel, daca am scoate vocala e din traducere,  ne raman Alef, ( א ) Dalet ( ד ) si Nun ( ן ) care formeaza cuvantul  ADN.

In vremea scrierii lui Moise, intelesul era acelasi, dar scrierea putin diferita. Traducerea acestui cuvant in majoritatea limbilor este la fel.  Structura ADN-ului a ajuns sa fie cunoscuta majoritatii datorita explicatiei stiintifice a moleculelor. Astfel dar, Dumnezeu a sadit O GRADINA in ADN, si a pus acolo OMUL… care se naste mereu cu o forma unica de ADN.

Pomul cunoasterii se afla in ADN,  si tot in ADN se afla si pomul vietii. Cercetarile ultimilor ani au scos la iveala puterea celulelor stem de a repara structura vie, iar cunoasterea este legata de alegerea noastra prin ce canal dorim sa o obtinem.

In opera Barbiana, cunoasterea este obtinuta prin trei canale


Cunoasterea Solara – prin sensorial

Cunoasterea mercuriana – prin ratiune

Cunoasterea Venusiana  – prin Eros

Canalul prin care dorim sa obtinem cunoasterea, este alegerea noastra. Consecintele alegerii, vin la pachet cu informatia bruta, numita in kabala “lumina”. Capacitatea omului de a absorbi aceasta cunoastere este de 5%, restul intorcandu-se inapoi la sursa, pana ce vasul este pregatit sa absoarba o cantitate mai mare de cunoastere, revenind cu un flux mai puternic, vasul fiind capabil sa absoarba tot 5 % din “lumina primita”.

Ca sa vedem despre ce gradina este vorba in geneza, haideti sa observam cheile oferite in Cantarea Cantarilor:

  • Esti o gradina inchisa, soro, mireaso, un izvor inchis, o fantana pecetluita. (Cint.4:12)

Inainte ca un barbat sa “”cunoasca” o femeie, aceasta i se infatiseaza evident ca o gradina inchisa.

  • Scoala-te, crivatule! Vino, vantule de miazazi! Suflati peste gradina mea, ca sa picure mirosurile din ea! – Sa intre iubitul meu in gradina lui si sa manance din roadele ei alese! – (Cint.4:16)

Numai cei care nu au cunoscut aceast lucru, nu cunosc fiorii, ca un vant care te adie, si cum face sa “picure” ceea ce este de picurat si cum intratul in gradina deschide zavoarele pana atunci ferecate ascunzand elementele gradinii.

  • Eu intru in gradina mea, soro, mireaso, imi culeg smirna cu miresmele mele, imi mananc fagurele de miere cu mierea mea, imi beau vinul cu laptele meu… – Mancati, prieteni, beti si imbatati-va de dragoste! – (Cint.5:1)
  • Iubitul meu s-a coborat la gradina lui, la stratul de miresme, ca sa-si pasca turma in gradini si sa culeaga crini. (Cint.6:2)
  • M-am coborat in gradina cu nuci, sa vad verdeata din vale, sa vad daca a inmugurit via si daca au inflorit rodiile. (Cint.6:11)

Nivelul Dros al ghematriei ne duce dincolo de povestea unui rai Edenic zugravit in mintile noastre de cand eram copii, ca un material didactic, dar care nu face altceva decat sa impacheteze intr-un limbaj literar plastic, un adevar minunat privind structura noastra actuala. Nu de ieri si nu de maine.

Gradina din ADN sadita de Creator are ca scop dezvoltarea armonioasa a omului, cunoasterea in toate aspectele ei, si bune si rele, si dezvoltarea capacitatii de alegere constiente dintr-un spatiu infinit al variantelor.

Misune: Citeste intreaga carte aflata in centrul Bibliei, si observati cheile care dezleaga misterul gradinii aflata in ADN…- Eden

Fa o calatorie prin gradina ta, si bucura-te de miresmele vitale. Renunta la acoperamantul rusinii care nu este decat o invelitoare fragila de smochin, si priveste-te GOL. Doar un vas gol poate fi umplut cu un continut util. Daca vasul este plin, sau acoperit,  nu mai poti pune nimic.

Pentru libertate
Eusebiu Voinea - gandeste liber si creativ

 

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.