Stiai ca? Toti Isrelitii sunt Evrei dar nu toti Evreii sunt Israeliti.

Cand vorbim despre evrei, facem imediat asocieri cu statul Israel, cu Ierusalimul, orientul mijlociu, holocaust, si ceva pe acolo...

Inainte de a exista „neamul” de israeliti, exista deja „neamul” evreilor. In „sanul” evreilor s-au nascut israelitii.

Este corect sa asociem Israelul cu radacinile sale evreiesti, dar este INCORECT sa restrangem gena evreiasca DOAR la ceea ce are legatura cu Israelul.

Hai sa vedem originile:


Geneza 10: 21. Si lui Sem, tatal tuturor fiilor lui Eber si fratele cel mai mare al lui Iafet, i s-au nascut fii.

Apare aici o mentiune ciudata, „tatal tuturor fiilor lui Eber„… asta in contextul in care Eber nici macar nu ii este fiu ci stranepot, conform versetelor urmoatoare:


Geneza 10: 22 – 23. Fiii lui Sem au fost: Elam, Asur, Arpacsad, Lud si Aram.
Fiii lui Aram: Ut, Hul, Gheter si Mas.
Arpacsad a nascut pe Selah; si Selah a nascut pe Eber.

Si ca o „mentiune cu iz partinitor”, SEM este considerat TATAL TUTUROR fiilor lui EBER. Pentru ceilalti 🙁 Sem nu le este tata. Nu ni se explica de ce, dar important este ca tot ce descede din EBER sunt considerti SEMITI.

Sa mergem pe linia EBREILOR

provident.ro

Geneza 11 descrie procesul imprastierii pe „fata pamantului” prin fenomenul numit Turnul Babel si apoi continua linia arborelui genealogic pastrand linia care duce spre Israel, si lasand sa se piarda din descriere ceilalti urmasi.

Astfel avem:

In dreptul fiecaruia este scris ” si a nascut fii si fiice” care nu sunt mentionati DAR, sa nu uitam ca si ei au ca tata pe SEM asa cum am vazut deja mai sus si sunt deci SEMITI.

Cine este Avram?

Versetul 31 din geneza 11 ne spune:


Terah a luat pe fiul sau, Avram, si pe Lot, fiul lui Haran, fiul fiului sau, si pe Sarai, nora sa, nevasta fiului sau, Avram. Au iesit impreuna din Ur, din Haldeea, ca sa mearga in tara Canaan. Au venit pana la Haran si s-au asezat acolo.

Din acest verset intelegem ca Avraam era Haldeean – din Haldeia (Chaldeia). Adica Semit din Haldeia…

Ce facea de fapt tatal sau? Gasim o lamurire in Iosua 24:2


„Asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel: „Parintii vostri, Terah, tatal lui Avraam si tatal lui Nahor, locuiau in vechime de cealalta parte a Raului si slujeau altor dumnezei.

Iata ca vedem cultura religioasa din familia lui Avram care desi era din neam de EBREI (Evrei), nu dezvoltasera inca MONOTEISMUL.

Abia dupa ce Avram prin cultivarea unei stari mai inalte de evlavie descopera sistemul creatiei in Natura, puterea UNICULUI i se reveleaza cu claritate.

In geneza 12 ni se prezinta „noua viziune” a semitismului si o noua confirmare a liniei ebraice:


vers 1 – 3
Domnul zisese lui Avram Iesi din tara ta, din rudenia ta si din casa tatalui tau si vino in tara pe care ti-o voi arata.
Voi face din tine un neam mare si te voi binecuvanta; iti voi face un nume mare si vei fi o binecuvantare.
Voi binecuvanta pe cei ce te vor binecuvanta si voi blestema pe cei ce te vor blestema; si toate familiile pamantului vor fi binecuvantate in tine.

Daca pe linia SEMITICA, unii au „decazut” de la principii, iata ca se face o noua reconfirmare prin Avram.

Pana aici avem cateva generatii de semiti constituiti din eber si numiti evrei dar inca nu este NICI UN ISRAELIT.

Confirmare ca Avram este evreu o gasim clar scrisa in geneza 14:13

….A venit unul, care scapase, si a dat de stire lui Avram, evreul; …..

Cand apare Israel?

Ingrijorat ca a cam imbatranit si nu are copii, Avram intra la slujnica sotiei, o lasa insarcinata si aceasta il naste pe Ismael (Geneza 16:15) .

Apoi, dupa un timp, nevasta lui naste primul ei copil, (al doilea pentru Avram) si ii pune numele Isaac (Geneza 21:3)

Dupa ce isi mai ia de nevasta pe Chetura (Geneza 25:1), acesta ii mai naste inca 6 copii pe Zimran, Iocsan, Medan, Madian, Isbac si Suah. (Geneza 25:2)

Avem deci 8 descendenti din Avraam, (deja cu nume schimbat acum) si conform fagaduintei, toti acestia sunt EVREI pentru ca sunt din samanta lui Avraam evreul, asa dupa cum am vazut in geneza 14:13

si inca nu a aparut Israel.

DAR, fiului sau, Isaac, i se nasc doi fii, IACOV si ESAU.

Dupa o lunga negociere si munca timp de 14 ani in curtea socrului sau, Iacov pleaca cu cele doua neveste ale sale plus roabele lor, care la un loc ii aduc 12 copii sa se intalneasca cu fratele sau pe care l-a tradat cu 14 ani in urma, dar pe drum, intr-o noapte, dupa ce a trecut tot echipajul peste vadul raului Iaboc, ramas singur pe partea cealalta este intampinat de un „personaj” cu care este nevoit a se lupta. Spre dimineata, dupa o lupta care a durat toata noaptea, Iacov recunoaste in acea fiinta, prezenta lui Dumnezeu si cere sa fie binecuvantat.

In acele momente are loc

NASTEREA LUI ISRAEL


Geneza 32:28: Apoi a zis: „Numele tau nu va mai fi Iacov, ci te vei chema Israel; caci ai luptat cu Dumnezeu si cu oameni si ai fost biruitor.”

Cei 12 copii devin cele 12 semintii ale lui Israel si timp de 4 milenii sunt zguduiti de nenumarate forme de sclavie pentru a fi destramati.

Abia in 1948 pe 14 mai se infiinteaza Statul Israel ca republica independenta.

Acum ramane o intrebare

Cine esti tu? sau…. CE ESTI TU?

Daca simti in gena ta urma de evreu, e timpul sa iti cauti fratii. 🙂

Pentru libertate
Eusebiu Voinea - gandeste liber si creativ

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.