Bogatia

Azi vreau sa vorbesc despre Bogatie

Orice pamantean secularizat cand aude cuvantul de “bogatie” isi imagineaza imediat un morman imens de euro din care sa iei fara sa se cunoasca. Si totusi, citind o intamplare din vremea Marelui Maestru al tuturor timpurilor, vedem un tanar putred de bogat, dar NEFERICIT, venind la Invatatorul care ofera fericire, liniste sufleteasca, multumire de sine dar…. SARAC, pentru a primi UN SFAT.

Hai sa vedem partea scriptica.

Marcu 10: 17. Tocmai cand era gata sa porneasca la drum, a alergat la El un om, care a ingenuncheat inaintea Lui si L-a intrebat: „Bunule Invatator, ce sa fac ca sa mostenesc viata vesnica?”

18. „Pentru ce Ma numesti bun?”, i-a zis Isus. „Nimeni nu este bun decat Unul singur: Dumnezeu.

19. Cunosti poruncile: „Sa nu preacurvesti; sa nu ucizi; sa nu furi; sa nu faci o marturisire mincinoasa; sa nu inseli; sa cinstesti pe tatal tau si pe mama ta.”

20. El I-a raspuns: „Invatatorule, toate aceste lucruri le-am pazit cu grija din tineretea mea.”

21. Isus S-a uitat tinta la el, l-a iubit si i-a zis: „Iti lipseste un lucru; du-te de vinde tot ce ai, da la saraci, si vei avea o comoara in cer. Apoi vino, ia-ti crucea si urmeaza-Ma.”

22. Mahnit de aceste cuvinte, omul acesta a plecat intristat de tot; caci avea multe avutii.

23. Isus S-a uitat imprejurul Lui si a zis ucenicilor Sai: „Cat de anevoie vor intra in Imparatia lui Dumnezeu cei ce au avutii!”

24. Ucenicii au ramas uimiti de cuvintele Lui. Isus a luat din nou cuvantul si le-a zis: „Fiilor, cat de anevoie este pentru cei ce se incred in bogatii sa intre in Imparatia lui Dumnezeu!

25. Mai lesne este sa treaca o camila prin urechea unui ac, decat sa intre un om bogat in Imparatia lui Dumnezeu!”

26. Ucenicii au ramas si mai uimiti si au zis unii catre altii: „Cine poate atunci sa fie mantuit?”

Iata un om cu multe avutii dar nefericit. Nu avea siguranta unei vieti fericite. Bogatiile nu ii puteau oferi cel mai pretios lucru, fericirea.

Sotia mea, obisnuita cu avutul, se lupta cu ideea acceptarii unui trai bazat pe fericire.

Paradoxal, viata o leaga mereu de bani, desi se lupta din rasputeri sa adopte un alt stil. Intr-o zi, trage o concluzie traznet: “Hm, tare ciudat . Se pare ca mancam mai bine cand nu avem bani, ca avem mancare mai buna pe masa cand nu avem bani”. Eu zambesc… 🙂 – De ce spui asta? – intreb.

Pai… uite, de o saptamana eu nu mai am nici un ban, dar mancam mancare mai buna acum decat atunci cand aveam bani. 🙂

Si… evident, incepem un workshop pentru a discuta pe marginea acestui subiect.

Workshop, a carui concluzie o expun aici:

Daca Isus, considerat Fiul lui Dumnezeu, este cautat de oameni bogati dar nefericiti, ce poate oferi acest SARAC, (stim asta din Luca 9:58 si Matei 8:20  „Vulpile au vizuini, si pasarile cerului au cuiburi; dar Fiul omului n-are unde-Si odihni capul.” ) unor oameni care aparent au tot ce le trebuie?

Raspunsul vine din cugetarile adanci:

 • Cu bani poti cumpara o locuinta, dar nu poti cumpara un camin.
 • Cu bani poti cumpara un ceas, dar nu poti cumpara timp.
 • Cu bani poti cumpara un pat, dar nu poti cumpara odihna.
 • Cu bani poti cumpara o carte, dar nu poti cumpara cultura.
 • Cu bani poti cumpara un medic, dar nu poti cumpara sanatate.
 • Cu bani poti cumpara o pozitie sociala, dar nu poti cumpara respect.
 • Cu bani poti cumpara sange, dar nu poti cumpara viata.
 • Cu bani poti cumpara o diploma, dar nu poti cumpara profesionism.
 • Cu bani poti cumpara o biblioteca, dar nu poti cumpara intelepciunea.
 • Cu bani poti cumpara haine frumoase, dar nu poti cumpara frumusetea.
 • Cu bani poti cumpara bijuterii, dar nu poti cumpara fericirea.
 • Cu bani poti cumpara o cruce, dar nu poti cumpara Mantuitorul.
 • Cu bani poti cumpara sex, dar nu poti cumpara iubire.

In concluzie:
Cu bani poti cumpara multe lucruri, dar nu poti cumpara orice.

Pai si atunci?…. care sunt adevaratele bogatii?

Vine Maestrul si ne spune:

Nu va strangeti comori pe pamant, unde le mananca moliile si rugina si unde le sapa si le fura hotii; ci strangeti-va comori in cer, unde nu le mananca moliile si rugina si unde hotii nu le sapa, nici nu le fura. (Mat.6:19-20)

Extraordinar.

Pai si cum putem face asta?…

Dragilor, daca v-ati gandit ca la banii astia se face referire aici, sau la aur, sau pietre scumpe, va dezamagesc. Nici o banca terestra nu are contract cu cerul si nu poate face transfer in acele conturi, oricat de mult vi s-a spus lucrul acesta de catre “pastorii de suflete”.  Inalt prea sfiintiile lor, au rolul lor, si evident, trebuiesc hranite si nu este nimic rau in acest lucru. Fac o lucrare ce trebuie facuta, si care ajuta sufletele in expansiunea lor. Ca orice slujba, si asta trebuie platita, este evident. Dar a face acest lucru in ideea ca mi se strange o suma in cont de care voi beneficia pe lumea cealalta, este cea mai grosolana forma de manipulare si cea mai naiva forma de credinta.

Despre ce bogatii e vorba atunci?..

Pai cititi lista cu acele calitati ce nu pot fi cumparate cu bani. Nu considerati ca sunt cele mai importante si pe care nu le putem obtine decat prin munca interioara, cu mine insumi?..Nu considerati ca aceste bogatii, reprezinta o comoara mult mai de prêt decat goana dupa bani, ce se dovedeste mereu a fi o goana dupa vant?

Cum credeti ca poate fi obtinut aurul curat de mare pret, hainele cele mai pure si scumpe, si cel mai eficient tratament pentru sanatate?

Iata Solutia:

Pentru ca zici: „Sunt bogat, m-am imbogatit, si nu duc lipsa de nimic”, si nu stii ca esti ticalos, nenorocit, sarac, orb si gol, te sfatuiesc sa cumperi de la Mine aur curatat prin foc, ca sa te imbogatesti; si haine albe, ca sa te imbraci cu ele si sa nu ti se vada rusinea goliciunii tale; si doctorie pentru ochi, ca sa-ti ungi ochii si sa vezi.  (apoc 3:17-18)

Observati? – NU SUNT DARUITE, sunt VANDUTE.. si ca urmare trebuie sa LE CUMPERI..

Dar cu ce?.. Ca sa cumperi, ai nevoie sa ai ceva sa poti da la schimb. Ce anume?..

Cum sa cumperi aur cu aur?.. Cum sa cumperi haine cu haine, daca tot ai din belsug si zici ca ai de toate?.. Cum sa cumperi cu BANI, cand te crezi BOGAT, dar Cel care iti vinde adevarata comoara, iti spune franc in fata: ESTI SARAC.

CUM?.. pai am cotizat la biserici fara numar. Am donat la saraci. Am sponsorizat evenimente sociale… cum sa fiu sarac.?..

Mda.. ai fost pe pamant sa faci schimbul valutar. Sa schimbi lucrurile trecatoare cu cele vesnice. Dar ai facut totul pentru slava ta…pentru a fi lingusit, pentru a avea un renume, intr-un cuvant, pentru a-ti hrani EGO-ul.  Deja ai primit rasplata. Deja ai fost platit pentru asta… Acum, nu ai nimic sa imi dai in schimbul aurului, al hainei si al medicamentului, al elixirului vietii.

MISIUNE: Incepe de azi sa vizitezi schimbul valutar al valorilor atemporale, care nu isi pierd niciodata valoarea, si procura-ti: timp, odihna, cultura, sanatate, respect, intelepciune, frumusete si…. Iubire.

Pentru libertate
Eusebiu Voinea - gandeste liber si creativ

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.