Scara lui Iacov si scara mea.

Pentru a ne permite să avem liber arbitru, Creatorul ne-a dat de ales între două opţiuni:
1 – Revelarea Maretiei sale prin descoperirea Sinelui si experimentarea linistii supreme.
2 – Studiul treptat al intelepciunii care scoate la iveală Lumina spirituală care ne înconjoară (Ohr Makif). Astfel, procesul conectării noastre cu Creatorul, începe de la cel mai de jos nivel (acela la care trăim) extinzandu-se până la cel mai înalt nivel (acolo unde locuieşte Creatorul). Acest proces poate fi comparat cu urcarea treptelor unei scări spirituale.


In cartea Genezei, acest proces este descris prin celebrul vis al lui Iacov in drumul sau spre Haran. (Geneza 12:10-19)
Versetul 12 spune: „Si a visat o scara rezemata de pamant, al carei varf ajungea pana la cer. Ingerii lui Dumnezeu se suiau si se coborau pe scara aceea. Si Domnul statea deasupra ei si zicea: „Eu sunt Domnul Dumnezeul tatalui tau, Avraam, si Dumnezeul lui Isaac.” ….”

Fugar fiind din fata maniei fratelui sau Esau, suparat ca i-a furat binecuvantarea promisa de tatal, Iacov, ajuns la capatul puterii, epuizat de probleme si lupta cu el insusi, ajunge intr-un loc in care hotaraste sa se odihneasca. Venirea noptii, care reprezinta intunericul din viata fugarului, si cautatorului de destin, il indeamna sa ia o piatra, simbol al tariei si sa si-o aseze la capatai, (punandu-si capul pe piatra) simbol al stabilitatii mentale, emotionale si rationale, si ADOARME.
Abia in aceasta stare, constientizarea oboselii, sprijinirea pe piatra si trecerea in alta stare de constiinta, Creatorul ofera optiunile Sale pentru obtinerea liberului arbitru.
Astfel, Iacov „vede” O SCARA (optiunea de a urca treapta cu treapta pana la cel mai inalt nivel) si CREATORUL aflat deasupra scarii vorbindu-i.

„Toate treptele acestei scări există în lumile spirituale. Creatorul se află pe cea mai înaltă treaptă, în timp ce treptele mai joase coboară în lumea noastră. Fiinţele umane se află sub treapta cea mai de jos, deoarece nivelul nostru iniţial de egoism nu este conectat cu prima stare spirituală, care este complet altruistă.” (Dr. Michael Laitman – Atingerea lumilor spirituale)
scara lui iacov

Noi percepem Nivelul Superior Spiritual atunci când proprietăţile noastre şi cele ale stării spirituale coincid. Atunci, gradele noastre de percepţie vor fi proporţionale cu gradul congruenţei dintre proprietăţile noastre şi cele ale spiritualului.
Noi putem percepe Nivelul Superior pentru că toate treptele spirituale sunt aranjate secvenţial de la cea mai de jos până la cea mai de sus. Mai mult, stările următoare se suprapun una pe cealaltă, mijlocul de jos al celei mai înalte stări se află în jumătatea superioară a stării anterioare.
treptele schimbarii in scara lui Iacov
Astfel, partea inferioară a Stării Superioare este întotdeauna prezentă în noi, însă nu este simţită. Starea Superioară de deasupra noastră este menţionată sub numele de „Creator” pentru că aceasta este poziţia sa faţă de noi.
Ne dă naştere, viaţă şi ne călăuzeşte. Deoarece nu avem percepţia Stării Superioare, noi adesea percepem că nu există Creatorul.

Însă „dacă ne aflăm în starea în care vedem în mod clar Dominaţia Superioară a Creatorului asupra creaţiilor din această lume, atunci ne pierdem posibilitatea de a alege în mod liber” (Dr. Michael Laitman – Atingerea lumilor spirituale)

Astfel, Scara din Geneza cap 12, numita generic „Scara lui Iacov” devine SCARA MEA in relatia cu Creatorul.

Cei aflati pe aceiasi treapta spirituala vad toti acelasi lucru, au aceleasi ganduri si aceleasi perceptii. Insa cei aflati pe o treapta superioara, pot cu usurinta intelege perceptia celor din treapta inferioara si au o responsabilitate crescuta fata de acestia ajutandu-i sa faca pasul pe urmatoarea treapta. In schimb, cei de pe o treapta inferioara, au de luptat cu propria fiinta, cu propria greutate cu propriul EGO pentru ca urcarea presupune efort, iar corpurile noastre nu sunt dispuse la efort si vor opune rezistenta.

Numai o vointa puternica a celor cu adevarat atrasi de Creator si care doresc inaintarea, vor depune efort pentru a invinge „gravitatia” naturala a corpului fizic si invingerea Egoismului.

Restul, se vor multumi cu o viata care sa le mangaie simturile, sa ofere placere si satisfactie propriului Ego, si sa ignore chemarea treptelor superioare.

In acest caz, omul lipsit de vointa invingatorului, prefera a treia optiune prin opozitie fata de Creator, si anume – Calea suferintei. Astfel, el este corectat si „adus pe calea cea dreapta” prin metoda suferintei, – Toiagul si nuaia Ta ma mangaie (Ps 23) care arata ca in final, suntem dusi la ape de odihna pe calea suferintei, a nuielei si toaiagului care in final se dovedeste mangaiere pe langa rezultatul obinut.

Pe de altă parte, pentru a ne da şansa să ne eliberăm de oarba sclavie a egoismului, Creatorul trebuie să se reveleze pe Sine. Toate acestea pentru că, fiinţa umană ascultă de două forţe în această lume: forţa egoismului – corpul – şi forţa Creatorului – altruismul.

Rezultă deci că, alternarea celor două stări este necesară. Aceste stări sunt:
– ascunderea Creatorului de noi, caz în care noi ne percepem doar pe sine şi forţele egoiste care ne conduc şi
– Revelarea Creatorului atunci când simţim puterea forţelor spirituale.

Pentru ca persoana aflată încă sub influenţa egoismului să perceapă cel mai apropiat Obiect Superior, Creatorul trebuie să echivaleze o parte din proprietăţile Sale cu cele ale fiinţei umane – persoana care caută o legătură cu Creatorul.

El va înzestra câteva dintre proprietăţile Sale altruiste cu atribute egoiste, pentru ajunge la un echilibru cu persoana care caută o conexiune cu El.

Iniţial partea inferioară nu a fost capabilă să perceapă Starea Spirituală Superioară. Însă, deoarece Creatorul şi-a ascuns proprietăţile sale altruiste în spatele celor egoiste, El coboară la nivelul persoanei, astfel încât aceasta să îl perceapă.
Acesta este sensul in care este spus: „El a coborat la noi” (Efeseni 4:10), sau „El coboara in locuinta mortilor si El scoate de acolo”. (1 Samuel 2:6)

„Deoarece noi percepem proprietăţile superioare ca fiind egoiste, suntem incapabili să înţelegem cu adevărat esenţa lor. Pare ca nu există nimic pozitiv în spiritualitate care să ne poată aduce plăcere, inspiraţie, încredere, sau linişte. Exact în acest moment avem posibilitatea de a ne exercita puterea voinţei. Deoarece noi nu avem încă proprietăţile spirituale necesare, ne este prin urmare imposibil să percepem plăcerile spiritualului Superior; şi mai degrabă dorinţele noastre pământeşti sunt conduse de egoism.” (Dr. Michael Laitman – Atingerea lumilor spirituale)

Iata de ce, este crucial a intelege că depresia şi suferinţa, sunt date pentru a le depăşi, pentru a urca si a trece la un alt nivel.

Pentru libertate
Eusebiu Voinea
Eusebiu Voinea - gandeste liber si creativ

Comments

  1. Dupa cate stim exista doua forte spirituale, si lumea nu urca pe o scara a spiritualitatii ci coboara,asa se vede in jurul nostru.Scara lui Iacov este un exemplu cum Dumnezeu se coboara la noi, nu cum urcam noi la El.Cei ce se inalta vor fi smeriti si cei ce se smeresc vor fi inaltati.Nimeni nu este in stare sa isi invinga egoismul singur, exista doar o solutie: Mantuitorul Isus Hristos pe care toate filozofiile lumii nu il percep decat ca un mare Invatator, dar El este Dumnezeu care a devenit Om, si El ne poate schimba, nu va inselati, asa cum pardosul nu poate sa isi schimbe petele nici tu, oricine esti nu vei putea sa iti schimbi caracterul.Asta va fi doar interventia Divinului prin accesptarea lui Isus Hristos CA INLOCUITOR. Kabala, aceasta teorie iudeo-fantastica, nu face decat sa ne intoarca privirile de la Isus Hristos ca sa ne uitam la noi si sa credem ca putem sa ne inaltam. Biblia spune insa ca Inima este nespus de inselatoare si de desnadajduit de rea, cine poate sa o cunosca? Poti tu sa te cunosti ???Acesti KABALISTI pentru ca ei nu il considera pe Isus-Dumnezeu ci un simplu profet, scot tot felul de ineptii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.