Asta se intampla cand vorbesti in pilde

„De ce le vorbesti in pilde?” – Au intrebat odata ucenicii Marelui Invatator (Matei 13:10)
De ce exprimarea in pilde este mai puternica decat exprimarea concreta?

La aceasta intrebare, Rabi Yesua Ben Josef cunoscut in lumea crestina ca Iisus din Nazaret raspunde: „ca sa se implineasca ce fusese vestit prin prorocul care zice: „Voi vorbi in pilde, voi spune lucruri ascunse de la facerea lumii.” (Matei 13:35) pentru ca Voua v-a fost dat sa cunoasteti tainele Imparatiei lui Dumnezeu, dar celorlalti li se vorbeste in pilde, ca „macar ca vad, sa nu vada, si macar ca aud, sa nu inteleaga.” (Luc.8:10)

Daca privim din perspectiva „celor alesi”, constatam o oarecare mandrie spirituala de a face parte din categoria „celor ce vad si inteleg”. Daca privim din perspectiva „celorlalti” la care se face referire, este imposibil a nu il gasi pe Dumnezeu partinitor si umbland cu favoritisme.

Daca privim din perspectiva unui observator extern, vedem cu usurinta cum intr-un laborator de fizica, Maestrul ia un magnet si il plimba deasupra unei mase de praf ce contine rumegus, pilitura de aluminiu, pamant, pilitura de fier, etc. Vom observa cum plitura de fier simte chemarea magnetului si rezoneaza cu acesta separandu-se de restul masei si alipindu-se de magnet. Sau daca vreti o alta alegorie, intr-un laborator de chimie, observatorul va recunoaste actiunea de separare prin metoda distilarii.

Astfel, vorbirea in pilde capata mai mult un sens al selectiei, al cautarii valorilor umane intr-o masa infectata genetic.

La un examen pentru ocuparea locului de telegrafist prin limbaj Morse, se prezinta pentru interviu mai multe persoane interesate. In sala de asteptare s-au adunat multi candidati ce ravneau la postul bine platit si isi asteptau examinarea. Forfota mare, galagie, situatie tot mai tensionata si rabdarea candidatilor dusa la maxim.
In aceste conditii, un tanar se aseaza linistit intr-un colt asteptandu-si randul. Desi multimea candidatilor veniti producea destul zgomot, urechea lui fina recunoaste in difuzoarele montate in sala un sunet ce se repeta continuu si continuu. Il decodifica si se uita in jur. Nu putea intelege cum se face ca cei veniti cu mult inaintea lui nu da curs mesajului. Prin semnal morse era transmis continuu urmatorul mesaj: „daca auzi semnalul, intra pe usa laterala. Te astept”.
Tanarul, se ridica, se indreapta spre usa si intra. Este primit si i se ofera postul iar managerul iese si anunta pe ceilalti ca examenul s-a dat si deja postul este ocupat.
Nemultumire, vociferari, acuzatii. Dovada examenului insa era clara iar cei MUUUUULTI chemati nu au avut si capacitatea sa auda cand in jur exista atata zgomot.

De aceea le vorbesc in pilde, pentru ca ei, macar ca vad, nu vad, si macar ca aud, nu aud, nici nu inteleg. (Mat.13:13)

Ce se intampla cand mesajul este transmis in pilde?

1 – Are loc selectia dupa principiul inteligentei (capacitatii de intelegere) care diferentiaza omul de animal. Astfel, U-MANUL (MENS – intelegere) este atras precum magnetul atrage fierul si pus la un loc cu ceilalti UMANI.

2 – Are loc selectia dupa mentalul abstract care diferentiaza animalul obisnuit de unul „dresat”. Cand vedem animale cu capacitati uimitoare care fac deliciul unor emisiuni televizate, sau caini specializati in prinderea infractorilor, intelegem usor faptul ca au trecut printr-un proces de dresaj, manipulare care i-a invatat sa se poarte astfel. Daca schimbam limbajul pe care ei il recunosc, vom observa ca ei nu mai reactioneaza la fel. Astfel, ei raman DOAR niste animale dresate dar nu au capacitati UMANE.

3 – Are loc transformarea interioara pe principiul alchimic. Cei a caror structura mentala apartine genului pur UMAN, acestia vor putea face saltul de pe o treapta pe cealalta, inaintand spre UNUL (UNI – VERS) realizand atat pentru ei cat si pentru ceilalti o punte salvatoare peste abis, intre Creator si Creatura.

Despre aceasta punte reprezentata printr-o scara, citeste si articolul „Scara lui Iacov si scara mea”.

Pentru libertate
Eusebiu Voinea
Eusebiu Voinea - gandeste liber si creativ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.