De la dogma la stiinta

Nici un subiect din lumea aceasta nu a starnit mai multe dispute, certuri si chiar razboaie decat cel bazat pe crezuri. Nici un om care STIE un anumit lucru nu va avea dispute cu un altul care STIE acelasi lucru.

Inca de la inceput vreau sa multumesc fratelui meu pentru ideea acestui articol care a fost provocata intr-una din „discutiile” avute cu acesta desi imi doream din tot sufletul un dialog. (Vezi diferenta dintre discutie si dialog)

Ideea de „dogma” nu poate fi considerata atac la nici o persoana sau organizatie insa nici nu poate fi ignorata sau considerata TABU.

DEX explica:
DÓGMĂ, dogme, s. f. 1. Învățătură, teză etc. fundamentală a unei religii, care nu poate fi supusă criticii. 2. Teză, doctrină politică, științifică etc. considerată imuabilă și impusă ca adevăr incontestabil. – Din fr. dogme, lat. dogma.

ȘTIÍNȚĂ, științe, s. f. I. 1. Faptul de a avea cunoștință (de ceva), de a fi informat; cunoaștere. ◊ Loc. adv. Cu (sau fără) știință = (ne)știind; (in)conștient; cu (sau fără) voie. Cu bună știință = conștient, având cunoștința deplină a faptelor. Cu (sau fără) știința cuiva = cu (sau fără) consimțământul ori aprobarea cuiva. Spre știință = ca să se știe. ♦ Veste, știre. 2. Conștiință. II. 1. Tip de cunoaștere sigură și rațională în legătură cu natura lucrurilor și a condițiilor lor de existență în forma unui corp de adevăruri despre un obiect propriu. 2. Ansamblu de cunoștințe despre un obiect dat sau distinct (natură, societate, gândire etc.) dobândite prin descoperirea legilor obiective ale fenomenelor și explicarea lor. 3. Pregătire intelectuală, instrucție; învățătură, erudiție. ◊ Știință de carte = cunoștințe de scriere și de citire. ◊ Om de știință = savant, învățat. [Pr.: ști-in-] – Ști + suf. -ință (cu unele sensuri după fr. science).

Astfel dar, un subiect citit, auzit sau povestit de altii ori imaginat, reprezinta O DOGMA pe cand un subiect trait si experimentat personal, devine STIINTA.

Noi toti, traim intr-un sistem de crezuri devenite ulterior convingeri pentru ca DOAR CREDINTA pusa deasupra RATIUNII poate ajuta omul sa faca salturi spirituale.

scara credintei deasupra ratiunii

Intr-o zi, Georgica povesteste cum a fost in vacanta exotica din care tocmai s-a intors. Dorin, asculta si „priveste prin credinta” ca spusele lui Georgica reprezinta un adevar vazut prin ochii acestuia, insa nu poate avea nici un efect din punct de vedere al trairilor lui Dorin, daca acesta nu isi va lua bilet pentru a merge el insusi si a experimenta „adevarul” povestit de Georgica.

Dar pentru a pleca in calatorie, Dorin vrea sa ia cu el si pe Vasilica, si il convinge sa mearga impreuna. Totusi Vasilica considera ca vacanta ar fi mai placuta daca in grup o integreaza si pe Maricica. Astfel, Dorin devine o unealta de convertire de la CE STIE GEORGICA la ce AR VREA SA CREADA VASILICA. Devine „o treapta” spre cunoastere cu posibilitatea de a trai ceea ce crede. Insa cu trecerea timpului, Vasilica si Maricica continua sa vorbeazca si altor prieteni de vacanta exotica de vis pe care vor sa o petreaca insa amana cumpararea biletului. Astfel, crezul lui Vasilica si al Maricicai se stabilizeaza intr-o dogma fundamentala dar neexperimentata.

Cu alte cuvinte, Georgica – martorul ocular, cel care tocmai s-a intors din vacanta vorbeste din CE STIE, ce a vazut si a auzit cu ochii lui. Dorin vorbeste din CREDINTA capatata prin marturia depusa de cel CARE STIE iar Vasilica, Maricica si restul grupului derivat din acestia vorbesc pe baza unei DOGME: „Undeva, candva, odata vom ajunge si ne vom desfata in mirajul exotic unde ne vom simti ca in Rai …..” dar in fiecare an amana cumpararea biletului pe motiv ca inca nu sunt pregatiti pentru aceasta. Costul inca prea scump al vacantei genereaza amanare an de an stabilizand in adancul fiintei un vis, o speranta, o lume imaginara dar fara efect direct asupra lor.

Iata cum dragii mei libercugetatori, un crez devenit convingere NU PRODUCE salturi spirituale daca se transforma in DOGMA.
Intr-adevar CREZUL este totdeauna DEASUPRA ratiunii, al experimentarii, pentru ca asa cum se vede in scara schitata mai sus, acolo unde se termina ratiunea, incepe credinta care experimentand-o devine ratiune, devine STIINTA care are la randul ei are o limita dar CREDINTA acestui nivel ofera posibilitatea saltului pentru a experimenta o alta stare rationala si tot asa pana urcam cele 125 de trepte definite explicit in Kabbalah (stiinta care hraneste stiinta).

Daca totusi vrei sa devii liderul unui cult, citeste articolul Manipularea Mentala a Maselor scris de un alt blogger care mi s-a parut foarte bine punctat.

Pentru libertate
Eusebiu Voinea
Eusebiu Voinea - gandeste liber si creativ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.