Cum se manifesta EGO-ul si cum il recunoastem in societate?

Tendinta agresiva de a judeca aproapele dupa propria convingere, ne grabeste sa aratam totdeauna cu degetul persoanje si grupari din fata noastra, uitand ca avem indreptate 3 degete spre noi. Esti sigur ca ai identificat corect? Esti sigur ca raportarea ta este corecta?

Desi intrebarea din titlu pare a avea un raspuns usor, inainte de a-l da, incearca 30 de secunde de sinceritate cu tine insuti. De ce numesc egoism ceea ce numesc?

Despre EGO si ce este el, am vorbi in articolul „EGO-ul – umbra din noi” insa astazi vreau sa privim din alt unghi cum apelam inconstient la acest flagel interior pentru a-i produce placere.

Cu siguranta ai avut macar o singura data divergente de opinie cu alta persoana pe un anumit subiect. Credinta si convingerea proprie parea mult mai logica decat a partenerului de discutie, si atat de mult ai fi dorit ca celalalt sa fie de acord cu tine, dar ca un facut, de ce aduceai mai multe argumente logice, de aia tot mai mult se indeparta.

Ei bine… dorinta de AVEA DREPTATE este un produs 100% al egoismului.
Daca in acel moment ne-am ridica deasupra problemei, am observa ca ambele parti au dreptate.
perceptia realitatii

Pentru a intelege cum functioneaza o societate cel mai bun exemplu este corpul uman. Modul in care celulele constituite in organe cu functii diferite, lucreaza impreuna pentru un singur corp.

Insa pentru a intelege cum functioneaza mai multe organisme (ONG-uri, Religii, Denominatiuni Religioase, societati, partide politice) pentru a construi Marea Piramida, Marea Opera, Marele Oras, Marea Cetate… (Toate se refera la acelasi lucru) m-as opri la un singur aspect in cadrul unei constructii fizice.

Sa luam de exemplu lucrarea de termoizolare a unei locuinte.

termoizolatie

La inceputul lucrarilor, o parte din lucratori curata peretii, ii pregateste pentru a fi lipite placile de poliestiren. Lucratorii care lipesc placile, nu o pot lua inaintea celor care pregatesc terenul.

Dupa ce placile sunt lipite, alti lucratori pun plasa si dau cu adeziv peste. In cele din urma, finisorii de fatada vin si aplica tencuiala decorativa.

Astfel, lucrarea se distinge pe nivele. Lucratorii care se afla pe un nivel mai sus pe schela, nu inseamna ca sunt mai buni sau mai rai, mai avansati sau nu, mai importanti sau mai putin importanti. Daca lucratorii s-ar lua la contrazis pe tema care face lucrarea cea mai importanta sau care sunt cei mai importanti, intreaga lucrare ar stagna, iar angajatorul va aduce o alta echipa sa continuie lucrarea.

Cam in acest fel, tendinta egoista din noi ne da impresia ca suntem SINGURII cei mai in masura in rezolvarea problemelor. Partidele politice se lupta intre ele sustinand fiecare ca are solutia cea mai buna. Denominatiunile religiose sustine fiecare „calea adevarata”, si fiecare o considera pe a sa cea mai autentica si adevarata. Anumite asociatii, societati secrete, cred ca ei detin secretul absolut al Universului si uite-asa, egoismul hranit al corpurilor vii cere a fi mereu mangaita, gadilat si bagat in seama.

Clepsidra egoului

Dincolo de prezentarea convingatoare a „dreptatii” si „adevarului” sta puternica dorinta EGO-ista de a fi PRIMUL care trece in ABSOLUT, constienti fiind in sinea lor ca fiecare are drumul lui scris si insemnat pe harta vietii.

clepsidra egoului

EGO-ul nu rosteste adevarul dar este constient de el. Ego-ul lupta zilnic sa manifeste o alta masca, o noua personalitate in timp ce ALTRUISMUL este in nemiscare, in repaos si ABSOLUT.

Daca tu, cititorule esti lucrator, materie sau parte din schela, te invit sa citesti articolul : „Parte din cladire sau schela” in care vei fi ajutat sa te regasesti prin introspectie interioara.

Cum se manifesta EGO-ul?

Prin orice actiune, orice cuvant, orice intentie care nu are ca scop Gandul Creatorului. Actiuni si intentii care au la baza o recompensa proprie legata de material, pozitie sau statut.

Cum pot scapa de EGO?

Vezi articolul: „EGO-ul – umbra din noi”

Pentru libertate
Eusebiu Voinea
Eusebiu Voinea - gandeste liber si creativ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.