Atelier de creatie

Am dat un search in marele internet sa vad ce gasesc in materie de creativitate pentru adulti. Surpriza. Stiti ce am constatat?

Oferta abunda in tot felul de ateliere de creatie pentru copii, programe pentru copii creativi, creatie pentru copii, etc. Paradoxul vine din faptul ca „celui ce are i se mai da, iar celui ce n-are i se ia chiar si ce are”.
Pai, in fond, copii se nasc creativi. Ei nu duc lipsa de creativitate. Este suficient sa privesti de la distanta un copil care se joaca, iar daca acesta inca nu ti-a reperat prezenta, ramai uimit de modul in care imaginatia lor lucreaza. Cum o carte deschisa pe jumatate si pusa invers pe picioare devine un laptop pentru copil imaginandu-si ca este un adult concentrat la serviciu, cum privindu-si fratele mai mic cand mananca si ii da mancarea pe afara sa spuna ca a facut pana, cand pune tot felul de intrebari normale dar pentru un adult par destul de stupide, ca de exemplu, unde sunt stelele ziua, cine le aprinde si cine le stinge, de unde vine lumina, de ce la rosie ii spunem rosie si la castravete ii spunem castravete, etc. Mintea unui copil cauta un sens in timp ce un adult crede ca le stie pe toate cand de fapt, copilul gandeste liber iar adultul este sclavul propriei mentalitati.

In aceste conditii, avem nevoie mai mult de ateliere de creatie pentru adulti decat ateliere de creatie pentru copii. Cel putin in privinta creativitatii, ca adulti, avem de invatat de la copii. Ei sunt liberi, neinhibati, situatie care se schimba in timp ce cresc si sunt incorsetati in „ateliere de creatie” care in realitate le inhiba aceasta calitate nativa.

Probabil va este cunoscuta povestea in care un copil, aflat in clasa I, cu multa imaginatie la ora de abilitati practice, modeleaza din plastilina un ulcior, o masa si niste bilute cu denumirea de mere. Doamna profesoara ii spune ca nu a facut chiar bine si ii arata ea cum sa faca. Uitandu-se la opera lui si cea a doamnei profesoare, i se par mai frumoase modelajele lui, dar nu are personalitatea necesara de a-si argumenta opera. Mai tarziu, la ora de desen, doamna profesoara sugereaza copiilor sa deseneze o floare. Copilul ia pensula si deseneaza o floare, ii da culori vii si multe, coloreaza frunzele un multe culori, iar ghiveciul este inexistent. La o analiza a doamnei profesoare, aceasta indruma copilul sa faca floarea rosie, cu tulpina si frunze verzi, pusa intr-un ghiveci. Copilul se uita la desenul lui, se uita si la desenul doamnei, si ii place mai mult desenul lui, insa personalitatea nu il ajuta sa isi argumenteze desenul.
Mai tarziu, in clasa IV-a, la ora de desen, o doamna nou venita cere copiilor sa deseneze o floare.
– Putem desena cum vrem noi? – intreba copilul creativ.
– Da, bineinteles, cum vreti voi.
– Si putem sa o coloram cum vrem noi?
– Da, evident… cum vreti voi.

Si, copilul, ia creionul si pensul si ce credeti? Deseneaza o „floare rosie cu frunze verzi asezata intr-un ghiveci”.

Atelierele de creatie pentru copii, devin in mod paradoxal ateliere menite sa inhibe creativitatea, creionand o societate viitoare dupa tiparele adulte care la randul lor au fost si ele impuse.

Copiii creativi prin insasi natura lor, devin copii modelati care pe masura ce cresc pierd cel mai autentic capital – creativitatea.

Ca si adulti, avem nevoie de eliberarea din tiparele cu care ne-am obisnuit. Ca si adulti, avem o mai mare nevoie decat copiii, de aceste ateliere de creatie, insa pentru a ne putea desfasura in liniste activitatea constrita prin tipare, scapand pentru o clipa de intrebarile macinatoare ale copiilor, ii trimitem la ateliere de creatie pentru a deveni si ei, la fel de tipicari precum noi.

Pentru libertate
Eusebiu Voinea
Eusebiu Voinea - gandeste liber si creativ

P.S – Programul „Gandeste liber si Creativ” – are menirea sa destabilizeze tiparele obisnuite descatusand potentialul urias aflat in tine. Probabil ai auzit adesea motto-ul „puterea e in tine”, insa putine exercitii te ajuta sa o descoperi. Programul Gandeste liber si Creativ iti ofera nu doar constientizare si repere. Ci iti ofera exercitii practice pe care le poti folosi in rezolvarea provocarilor tale.

Unul din exercitii poate fi vizionat in clipul de mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.