Alchimie personala – De la simplu la complex

Transformarea plumbului si zgurei in aur curatit prin foc.
De la simplu la complex!
O scurta analiza privind diferentele de viziune intre oameni.

In dialogurile purtate cu diverse persoane pe teme spirituale, ajung la un moment dat inevitabil la banala fraza care se prezinta ca un colac de salvare pentru un naufragiat in ape tulburi: “Mie imi place simplitatea. Ce atata teorie si explicatii. Totul e asa de simplu, de ce vrem sa ne complicam”?

Intr-adevar, unora le este suficienta simplitatea, altora l-a fost dat sa dezlege mistere.
Sa ne imaginam o societate in care oamenii sunt de diferite marimi. Cum de altfel si exista.
Copii, adolescenti si… adulti.
Toti au de traversat un camp. Sa-l numim generic, “ Campul vietii”.
Astfel, ei pornesc de la punctul A (momentul nasterii) spre punctul B (momentul mortii). In tot acest timp, campul pe care il au de traversat reprezinta un pod peste un abis fara fund, care ofera posibilitatea unui drum sustinut de niste ancore, numite legi fixe pe care trecatorii sunt obligati sa le respecte.

Astfel, la inaltimea de 1 m, campul este traversat in lung si in lat de asanumitele legi, ancore de sustinere.
Mai sus, la 1.50 sunt alte ancore . La 2 m, alte ancore, si tot asa, formand practic o matrice prin care suntem nevoiti a trece.

Copii sub un metru nu au nici o problema in a avansa simplu, fara a-si creea vreo problema privind existenta ancorelor de sustinere ce impiedica deplasarea celor peste 1 m, care sunt nevoiti sa se aplece.

O alta categorie a celor peste 1.50 au de infruntat probleme privind inainterea lor prin campul numit “viata terestra”.
Copii se mira si se intreaba de ce “unora” le place a se complica atat? Ce tot va faceti probleme?.. Noua ne place simplitatea. Uite ce bine inaintam.
Cei care au fost dotati cu o inaltime de peste 2 m vor cauta solutii pentru a inainta, dar ei au si cea mai avansata perspectiva asupra drumului corect deoarece pot vedea departe si pot anticipa obstacolele. Ei pot calauzi pasii micutilor care au nevoie de intrumare corecta. Altfel, ar rataci drumul.

Ap Pavel – Un apostol al neamurilor spunea in
Evrei 5:12
În adevăr, voi care de mult trebuia să fiţi învăţători, aveţi iarăşi trebuinţă de cineva să vă înveţe cele dintâi adevăruri ale cuvintelor lui Dumnezeu, şi aţi ajuns să aveţi nevoie de lapte, nu de hrană tare.
1 Corinteni 3:2 V-am hrănit cu lapte, nu cu bucate tari, căci nu le puteaţi suferi; şi nici acum chiar nu le puteţi suferi,
Evrei 5:13 Şi oricine nu se hrăneşte decât cu lapte, nu este obişnuit cu cuvântul despre neprihănire, căci este un prunc.

Nu ca ar fi gresit sa ne hranim cu laptele duhovnicesc dupa cum spunea si ap Petru : 1 Petru 2:1 Lepădaţi, deci, orice răutate, orice vicleşug, orice fel de prefăcătorie, de pizmă şi de clevetire;
2 şi, ca nişte prunci născuţi de curând, să doriţi laptele duhovnicesc şi curat, pentru ca prin el să creşteţi spre mântuire,
3 dacă aţi gustat într-adevăr că bun este Domnul.
4 Apropiaţi-vă de El, piatra vie, lepădată de oameni, dar aleasă şi scumpă înaintea lui Dumnezeu.

Dar cu certitudine, nu poate exista crestere spre inalt daca nu vom lepada ce este copilaresc.
1 Corinteni 13:11 Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc.

Intr-adevar, Isus a spus in:
Matei 18:3 ….
„Adevărat vă spun că, dacă nu vă veţi întoarce la Dumnezeu şi nu vă veţi face ca nişte copilaşi, cu nici un chip nu veţi intra în Împărăţia cerurilor.
Dar tot el a mai spus ca dacă neprihănirea voastră nu va întrece neprihănirea cărturarilor şi a Fariseilor, cu nici un chip nu veţi intra în Împărăţia cerurilor.

Matei 5:20
Practic, avem nevoie de un echilibru spiritual foarte puternic, pentru a putea vedea prin negura vremii.

Un alt aspect al invataturii lui Isus:
Daca poti dezlega mistere, arata copilasilor drumul corect. Daca nu ti-a fost data aceasta chemare, tu ai cu siguranta o alta trimitere speciala, pe care doar un copilas o poate rezolva.

Intr-una din ocazii, Matei 13:10 Ucenicii s-au apropiat de El, şi I-au zis: „De ce le vorbeşti în pilde?”
11 Isus le-a răspuns: „Pentru că vouă v-a fost dat să cunoaşteţi tainele Împărăţiei cerurilor, iar lor nu le-a fost dat.
12 Căci celui ce are, i se va da, şi va avea de prisos; iar de la cel ce n-are, se va lua chiar şi ce are.
13 De aceea le vorbesc în pilde, pentru că ei, cu toate că văd, nu văd, şi cu toate că aud, nu aud, nici nu înţeleg.

Cei cu viziune au datoria de a dezlega mistere pentru a calauzi pasii multimilor si impreuna sa poata merge spre o lume mai buna.
De la A la Z
De la Egipt la Canaan
De la Edenul pierdul la Edenul regasit.

Dragii mei, nimic nu este intamplator si la voia hazardului. Daca ai ascultat acest mesaj, este cu siguranta un motiv. Nu din intamplare ai ajuns pana aici. Practic ai fost calauzit, pentru ca ai o misiune speciala. “„Pentru că vouă v-a fost dat să cunoaşteţi tainele Împărăţiei cerurilor, …”
Nu te opri aici. Cauta adanc in interiorul tau pentru ca raspunsul tututor problemelor tale, se afla acolo.
Ai fost construit cu puterea de a invinge, nu de a ocoli dificultatile.
Si daca pana acum ai crezut ca este suficient sa te multumesti cu “laptele cunoasterii”, cu siguranta este timpul de a trece la “hrana tare”. La cunoasterea deplina a adevarului.
Pentru ca Doar cunoasterea Adevarului te face cu adevarat liber.

Ioan 8:32 veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi.”

Pentru libertate
Eusebiu Voinea
Eusebiu Voinea - gandeste liber si creativ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.