Daca este un singur Dumnezeu, de ce sunt atatea religii?

Bine te-am gasit, prieten drag indragostit de cunoastere.

Intr-un material video trecut, am vorbit despre Gandirea Religioasa, ca factor decident al caii tale spirituale.
In aceasta tema, mergem mai departe pentru a descoperi paradigmele sociale, care au dat nastere atator religii si confesiuni religioase.

In timp ce lumea veche se zbate inca pentru strangerea comorilor aducatoare de fericire temporara, iubitorii de frumos, indragostitii de intelepciune si cunoastere, avanseaza rapid pe calea luminii spre adavarata libertate si fericire vesnica.

Dragii mei, astazi vreau sa va vorbesc despre paradigmele sociale pentru a raspunde la intrebarea: „Daca este un singur Dumnezeu, de ce sunt atatea religii?”

Stiu, raspunsul comun, o singura religie este cea adevarata, restul sunt rataciri, ai nevoie de o convertire a inimii, intoarce-te la Dumnezeu, fa pace cu El, … culmea este ca toate aceste afirmatii si indemnuri sunt cat se poate de adevarate si reale. Amintiti-va tema expusa in prezentarea mea a celor 7 realitati. In paradigmele lor, toate afirmatiile sunt reale, pentru ca paradoxal, spargand casca protectoare a mentalitatii, toate conduc catre singura realitate existenta.

Incurcat, nu?..
Hai sa o descalcim putin.

Probabil te-ai confruntat si tu cu situatia in care convins fiind de o realitate, cei din jur incercau sa iti prezinte o alta realitate. Sau, … convins fiind ca ceea ce faci vine din interiorul tau, cei din jur sa te convinga de marea greseala pe care o faci, si sa iti prezinte „calea lor” bazata evident tot pe o credinta.
Ca sa fiu mai specific, o categorie de oameni cauta sa te convinga de efectul nociv al cafelei, in timp ce reclamele agresive te indeamna la consumul ei. In timp ce adeptii vegetarianismului cauta sa iti prezinte efectele negative ale consumului de carne, supermarketurile abunda in oferte ce vin pe gustul tau.
In timp ce moralistii iti prezinta sexul ca fiind o scarba, toate vanzarile se bazeaza pe acest instinct iar cluburile de noapte iti ofera ca alternativa folosirea din abundenta a acestuia.
Observi?.. In timp ce ofertele aducatoare de profit imediat se pliaza pe natura ta specifica tie, natura interiorului tau, ofertele ce promit un profit pe termen lung vin parca contrare naturii tale.
Practic, se creeaza in interiorul tau o lupta care NU ESTE A TA, se creeaza un camp de batalie pe care cad victime si de o parte si de cealalta a taberelor, iar tu, ca martor specific esti chemat in sala de judecata sa depui marturie.
Traim intr-un timp in care mintea noastra este condusa de, emotie, interes egoist, placere. In aceste conditii, Mintea umana devine Campul unei marii batalii. Dar pentru cine?

Cine se bate pe acest camp de lupta?

In tema 7 a cursului Gandeste liber si creativ, am expus pe larg aceasta batalie aducatoare de profit, si am adus 3 exercitii practice care sa te ajute a castiga din aceasta batalie, care nu este a ta, care nu tu ai provocat-o, dar esti martor, esti nascut in ea, si esti NEVOIT a alege una din tabere.
Pentru a fi NEUTRU, ai nevoie sa te ridici deasupra bataliei, si sa o controlezi.

Cum facem acest lucru?

Intreg cursul Gandeste liber si creativ se ocupa cu acest subiect, iar acum, in acest material, iti prezint DE CE, exista aceasta batalie.

De curand vorbeam cu un prieten despre modul de organizare al unui grup cu tinte si valori precise. Ceea ce transpuneam ca idee primordiala, parea ca se loveste de un imens zid contradictoriu.
La un moment dat mi-a venit in minte citatul lui Jules Renard –
“Complimentele se plaseaza ca banii la bursa: urmarind profitul pe care il aduc”.
Si imediat am implementat ideea.
PROFITUL.
Cand vorbim despre profit, automat mintea se duce la diferenta dintre castig si cheltuiala in ce privesc finantele. Dar te-ai gandit vreodata ca profitul este singurul scop in viata unui om?..SI
NU VORBESC AICI DIN PUNCT DE VEDERE FINANCIAR.

Sa dau un exemplu:
Un tip cumpara un cadou iubitei sale si scoate din buzunar 500 de lei. Ideea nu este sa il duca si sa primeasca 600 de lei pentru a obtine un profit de 100 de lei. Ideea este sa il duca, si sa obtina aprecierea ei, dragostea ei, si poate chiar trupul ei.

Bunicii iau cadouri nepotilor ca sa obtina dragalasiile lor.
O biserica face intalniri evanghelistice si cheltuie o suma insemnata din buget. Iar profitul se materializeaza in nr de persoane botezate.
In exemplul de mai sus am vorbit despre conversia unei valori financiare intr-o valoare morala, sentimentala, erotica,

Dar sa va dau un alt exemplu:
O persoana ce detine calitati de lider, se impune prin mimica sa, gesturile sale, vorbele sale, timpul sau, entuziasmul sau, si strange in jur o echipa care il sustine. Din acest moment el devine o forta in functie de nr de sustinatori ai ideilor sale pe care le detine.

CE URMARESTE LIDERUL?…

si poate ca va veti grabi sa spuneti: popularitate, vedetism, putere, pozitie sociala, etc. – NIMIC MAI FALS.
Pozitia sociala, popularitatea nu il face pe un lider fericit. Ba din contra.
Obstacolele si presiunile la care este supus un lider, nu ii da pacea si bunastarea pe care chiar el o propovaduieste. El urmareste un PROFIT. Si daca ar putea obtine profitul dorit fara aceste expuneri, el ar alege alta cale. Insa asta este singura cale pentru a obtine acel gen de profit dorit de lider.
CARE GEN DE PROFIT?…
Si aici este cheia prezentarii de fata pe care te invit sa o urmaresti cu mare atentie pentru ca este cheia multor blocaje mentale care inrobeste omenirea.

Pentru a intelege genul de profit urmarit de cele doua tabere, avem nevoie de instrumente specifice pentru a ajunge la „pupitrele de comanda” ale acestora si a le intelege motivatia.
Unul din aceste instrumente sunt PARADIGMELE

Ce sunt paradigmele?

Conform conceptului general, Paradigma este o construcție mentală larg acceptată, care oferă unei comunități sau unei societăți pe perioadă îndelungată o bază pentru crearea unei identități de sine (a activitățiide cercetare de exemplu) și astfel pentru rezolvarea unor probleme sau sarcini.

La Thomas Kuhn baza practicii cercetării și a consensului într-o știință care a atins stadiul maturității nu este teoria științifică, ci ceva mai complex, paradigma. Kuhn argumentează că cercetarea științifică în disciplinele care au ajuns în acest stadiu nu este condusă în primul rând de teorii și reguli metodologice generale, ci de experiențe împărtășite în comun, ce sunt încastrate în paradigme.

Paradigmele înțelese ca realizări științifice exemplare, ca exemple concrete de formulări și soluții ale problemelor științifice, sunt baza acelui acord al oamenilor de știință asupra fundamentelor, ce distinge orice cercetare științifică matură. Paradigmele sunt realizări științifice universal recunoscute care, pentru o perioadă, oferă probleme și soluții model unei comunități de practicieni. Ca realizări științifice care oferă modele de formulare și rezolvare de probleme unui grup de cercetători, constituie entități complexe ce cuprind elemente de natură teoretică, instrumentală și metodologică. Cunoașterea cuprinsă într-o paradigmă este în mare măsură una tacită. Formularea și rezolvarea de probleme pe baza cunoașterii tacite cuprinse în paradigme constituie ceea ce Kuhn numește „știință normală” sau „cercetare normală”.

Regulile derivă din paradigme, dar paradigmele pot ghida cercetarea chiar în lipsa regulilor. Paradigma este adesea folosit pentru a descrie sistemul de referință care determină felul în care percepem lumea. Termenul este de regulă folosit pentru a descrie o stare de spirit generală a unei persoane. Avantajul paradigmelor constă în faptul că ele acționează ca un filtru decisiv, oferindu-ne un soi de stenogramă cognitivă, o metodă de a gestiona rapid complexitatea informațiilor din lumea înconjurătoare. Și ca să folosim din nou analogia creierului asemenea unui burete care absoarbe informațiile din jurul lui, fără paradigme creierul nu ar putea controla fluxul continuu de informații pe care le are la dispoziție. El nu se poate descurca cu dimensiunea și complexitatea cantităților uriașe de informații și să se folosească de ele în mod eficient. Dezavantajele paradigmelor constă în faptul că ele se comportă ca niște căști pentru o realitate virtuală, determinând pe ce anume să ne concentrăm și limitându-ne viziunea asupra lumii înconjurătoare [Andy Green, 2009 pag.95

Pentru a ne familiariza cu paradigmele societatii mondiale, am facut o clasificare a principalelor paradigme pe care le-am impartit in 3 mari categorii.

paradigme

Acum, considerand ca in momentul de fata te afli intr-una din tabere avand viziunea asupra lumii inconjuratoare conform „realitatii” prezentate de paradigma ta, vreau sa ne intoarcem la
PROFIT.
As da cateva exemple pentru lamurire.

Napoleon. A fost un lider si tinta lui era sa unifice tarile europei.
Diferenta dintre cheltuiala si castig in lupta, era extinderea teritoriului sub tutela sa. Astfel, si-a marcat profitul hranidu-si Placerea Rapid, Organizandu-si Fantezile dupa Inteligenta lui castigand astfel Timp in atingerea obiectivelor. Astfel, la 45 de ani, are cam tot ce si-a dorit.
Placere
Rapiditate
Organizare
Fantezie
Inteligenta
Timp

Mihail Gorbaciov – Tinta lui era mult mai inalta decat a fi un lider sovietic. Iar prin peresetroika lui, a zguduit europa , tintind catre marea globalizare.

Martin Luther – Un reformator. A avut de infruntat opozitia bisericii catolice, insa a crezut intr-o teza bazata pe scriptura. El urmarea un alt gen de profit. Cel de a scoate cat mai multi oameni din sclavia sufleteasca in care erau tinuti de clerici (alt fel de lideri) care facuse din starea de vinovatie un mijloc de profit financiar.
(Ca sa fii iertat trebuie sa platesti bani).
Observati?.. – Motivatia este diferita de la unul la celalalt, insa actiunile interprinse urmaresc profitul.
In societatea noastra, sunt lideri sub conducerea altor lideri, care la randul lor au alti superiori. Insa in realitate, lumea noastra este guvernata de

DOI MARI LIDERI.

Atata vreme cat vom fi pe pamant, in materie grosiera, oamenii sunt coordonati de DOI LIDERI. De partea cui esti tu sau eu, depinde de alegerea mea si a ta.
Amandoi urmaresc profitul. MIZA este SUFLETUL TAU.
Amandoi se bat pentru tine. Amandoi te vrea. Unul te vrea pentru
AUR – altul pentru ZGURA. Unul te vrea pentru VIATA, pentru transformari superioare, altul te vrea pentru MOARTE. Experimente distructive din deseuri vii.
Unul iti infatiseaza MOARTEA ca fiind o stare mai inalta de existenta si vrea sa alegi calea lui, altul iti infatiseaza VIATA ca singura optiune de fericire vesnica. Amandoi vor sa aiba cat mai multe suflete umane in subordinea sa. Si amandoi creeaza si instruiesc alti sublideri care sa ii slujeasca.
Amandoi au ca tinta oamenii cu influenta si liderii lumii vizibile. Iar cat va tine pamantul, va fi o lupta cumplita.

PROFITUL URMARIT NU E COTAT DE NICI O VALUTA TERESTRA.

Conversia este facuta in suflete umane. Valoarea unui suflet uman reprezinta valuta pe piata financiara a lumilor superioare, a cerului.
In toate culturile, in toate timpurile s-a vorbit de doua forte superioare, unul reprezentand binele, altul reprezerntand raul. In Crestinism, aceste doua calitati capata numele de Hristos si Satana. Daca as fi vorbit unui public din vechiul Egipt as fi numit aceste forte, Horus si Seth. Daca as fi prezentat acest program celor din India as fi numit Visnu si Shiva. Daca as fi vorbit in cultura Chineza – Yin si Yang.
Totusi, ambele parti sunt sustinute in echilibru de ceea ce numim esenta absoluta Divina, – si anume, Iubirea.
Ambele emisfere sunt sustinute de acelasi corp unit care la randul lor sustin viata, miscarea si fiinta.
Astazi, acum si aici, doi lideri cosmici se lupta pentru tine.
O emisfera trage spre stanga cealalta trage in dreapta.
In fiecare zi facem alegeri ce tin de imboldul dat de mintea noastra.
Ca si camp de batalie, de influenta asupra monezilor, numite ezoteric si monade, mintea noastra creeaza sau distruge elemente ce tin de unul sau celalat lider superior.

Spuneam anterior ca in dimensiune actuala NU POTI RAMANE NEUTRU si esti obligat sa alegi una din tabere.
Pentru a fi NEUTRU, este necesara ridicarea la un alt nivel, deasupra bataliei, simbolizata in scrierile sacre ca „urcarea pe munte”, fuga in locuri inalte, pe crestele muntilor.

Iata cum descrie Regele David aceasta expansiune:

Imi ridic ochii spre munti… De unde-mi va veni ajutorul? (Ps.121:1)

Isus spunea discipolilor Sai:
Cand veti vedea „uraciunea pustiirii” stand acolo unde nu se cade sa fie – cine citeste sa inteleaga – atunci cei ce vor fi in Iudeea sa fuga la munti. (Marc.13:14)

Ce inseamna muntele?

Conform textului original ebraic, muntele reprezinta cel mai inalt punct al constiintei, al conceptualizarii si al introspectiei mentale.

Despre acest lucru scrie si profetul Zaharia: Am ridicat din nou ochii si m-am uitat, si iata ca patru care ieseau dintre doi munti; si muntii erau de arama. (Zah.6:1)

Aplicand aceasta viziune alegorica la cheia de interpretare sus amintita, cei doi munti reprezinta cele doua emisfere cerebrale

Caii reprezinta mijloacele de transport informationale. Chiar in explicatia din Zaharia oferita de „inger” acestia reprezinta cele patru vanturi ale cerurilor („Acestia sunt cele patru vanturi ale cerurilor care ies din locul in care stateau inaintea Domnului intregului pamant. Zaharia 6:5)”.

Ce face vantul?.. transporta informatie,

Un veritabil invatator Iudeu a tinut sa aiba o conversatie pe ascuns cu Marele Maestru al timpului, Isus, si la intrebarea, : Cum poate un om sa fie nascut din nou? Nicodim primeste raspunsul:

Vantul sufla incotro vrea si-i auzi vuietul; dar nu stii de unde vine, nici incotro merge. Tot asa este cu oricine este nascut din Duhul.” (Ioan.3:8)

Astfel dar .

Conceptualizarea unor personaje mitice, zeitati sau fiinte inteligente superioare, oferindu-le manifestari fizice ca si ale noastre, inchide mintea intr-un carusel al iluziilor (paradigme) facand-o captiva propriilor sentimente.

Conceptualizarea personajelor mitice, ca si stari superioare spirituale, ofera mintii o gandire abstracta, o gandire superioara, o perspectiva dinamica a luptei interioare ce transforma inima veche, impura, intruna noua, calda si pretioasa.

Acest tip de conceptualizare realizeaza ceea ce in Apocalipsa este descris ca fiind starea laodiceeana, dar transformata in bogatie, curatenie si clarviziune.

Apoc. 3;18 “Te sfătuiesc să cumperi de la Mine aur curăţit prin foc, ca să te îmbogăţeşti; şi haine albe, ca să te îmbraci cu ele, şi să nu ţi se vadă ruşinea goliciunii tale; şi doctorie pentru ochi, ca să-ţi ungi ochii, şi să vezi.”

Acest tip de conceptualizare realizeaza ceea ce Alchimistii inteleg prin fierberea fermentului de mercur in athanor pentru a transforma plumbul in aur curat.

Iata dar, cum mintea ta, devenita campul marii batalii din Univers, devine controlata de Vointa ta, singura capabila si demna de a hotara destinul tau.

Sunt Eusebiu Voinea
Eusebiu Voinea - gandeste liber si creativ
Lightworker-ul tau eliberat .
Iti doresc lumina deplina in cautarea ta, si libertate pe calea cunoasterii.
Fii binecuvantat….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.