Dialogul Creativ

Nu te inteleg. Folosesti un limbaj greu de inteles. Vorbeste pe limba mea. Vorbesti incurcat si fara logica. – Acestea sunt doar cateva expresii pe care majoritatea dintre noi le-am folosit sau ne-au fost adresate.
De multe ori, dificultatea de a intelege pe celalalt se transforma in tensiune si ton ridicat (ca sa nu spunem cearta), ca dupa o serie de replici, unul dintre interlocutori sa spuna: „Asa vezi, nu puteai spune asa de la inceput? Dar tu nu…. tu trebuie sa faci filosofii incurcate.” Si apoi, lovitura decizisiva: „Invata sa te exprimi”.

Intr-o astfel de situatie, „vinovat” iese cel mai capabil de a se exprima incat reuseste in cele din urma sa se faca inteles, iar cel incapabil de a receptiona, ramane cu impresia ca celalat este vinovat de comunicarea defectuoasa.

Ce se intampla de fapt?

experiment-apa-de-varza-rosie

Daca luam o varza rosie, o taiem felii si o punem la fiert in apa, obtinem un lichid de culoare mov. Sa il numim in cazul nostru, „informatia primordiala”.
Acum, luam doua pahare cu apa. Intr-unul stoarcem o lamaie, iar in celalalt punem putin detergent de vase. Sa numim unul din pahare, „Subiectul A” iar celalalt „Subiectul B”. Daca oferim (turnam) informatia primordiala Subiectului A, continutul acestuia se va colora in rosu intens. Daca oferim (turnam) informatia primordiala Subiectului B, continutul acestuia se va colora verde smarald. Ce anume face diferenta? Este lesne de inteles ca informatia este ACEIASI, insa procesarea ei depinde de compozitia primitorului.

Explicatia fenomenului din experimentul nostru este ca antocianii sunt pigmenţii care conferă culoarea roşie şi albastră a plantelor. Ele funcţionează ca nişte indicatori si prin schimbarea culorii ne arată orice modificare în
compoziţia chimică a mediului.

Explicatia fenomenului de „neintelegere” aparut in conversatia a doi interlocutori, este aceea ca educatia unuia difera de a celuluilalt tocmai prin faptul ca s-au dezvoltat in medii diferite. Totusi, acest lucru nu impiedica pe nimeni sa isi dezvolte abilitati proprii atunci cand se cunoaste pe sine, cand doreste acest lucru, si intelege necesitatea cresterii prin dezvoltare personala.

o-minte-largita

De ce DIALOG?

Intr-o conversatie, putem avea DISCUTIE sau DIALOG. Diferenta dintre cele doua tipuri este una destul de evidenta.

mentalism si convingereIn Grecia Antica, Socrate si prietenii lui au petrecut ani la rand intalnindu-se si discutand liber, purtand dialoguri care au format civilizatia occidentala. Schimbau idei fara sa incerce sa ii convinga pe ceilalti de ele si fara sa se certe. Se simteau liberi sa dezbata orice tema le trecea prin minte. Intotdeauna dadeau atentie parerilor celorlalti si au legat o prietenie stransa. Socrate si prietenii sai se supuneau unor principii ale discutiei pentru a pastra un sentiment de colegialitate. Aceste principii erau cunoscute drept “Koinonia” care inseamna “spiritul fratiei”.

DISCUTIE – vine din greaca si inseamna „a face pe cineva bucati”. Este acel tip de conversatie in care se aduc argumente si contraargumente pentru a se sustine o idee sau o cauza. Se sfarseste cu un invingator si un invins, sau o „remiza”.

DIALOG – vine din latinescul DIA – doi si LOGOS – Cuvantul care creeaza.

In natura, DOI-ul creeaza. Este nevoie de DOI pentru a creea. Masculin si feminin. Este nevoie de DOI, pentru ca o idee sa se materializeze. Energie si actiune. Deaceea si Creatia Lumii s-a facut prin litera BET. Despre aceasta puteti urmari aici materialul video al profesorului de Cabala – Vasile Misloschi .

Dar sa revenim la dialogul creativ.

Sa presupunem ca cineva recunoaste figuri geometrice, iar altcineva recunoaste doar cifre.

Ex. 1.

asocieri-mentale
In conversatie vor face asocieri si vor da o denumire comuna figurilor pentru a avea acelasi limbaj.

Insa in conversatie intervine o alta minte care are in componenta ei o situatie imbunatatita (evoluata) sau dezvoltata prin vointa proprie in care apar elemente noi.

Ex. 2

asocieri-mentale2

Interactiunea dintre cei exemplificati 1 cu cel exemplificat 2 va fi ceva de genul:
Nenea 1 – Esti complet deplasat. Cum sa numesti niste patrate lipite, cub, cand toata lumea stie ca sunt patrate. Toata lumea fiind lumea lor.
Nenea 2 – Daca ati face asocieri intre figurile cunoscute de voi si ati incerca macar sa intelegeti o noua notiune, nu ati mai fi atat de „ingusti la minte” .
Nenea 1 – Tu ne faci pe noi ingusti la minte? Uita-te la tine ca nici nu stii sa te exprimi. Esti varza. Nici tu nu intelegi ceea ce spui.
Nenea 2 – Voi nu puteti sa vedeti mai mult pentru ca aveti ochelari de cal si „niciodata” nu veti intelege un proces mai elaborat decat mintea voastra ingusta.

Si „trialogul” continua cu jigniri si apostrofari de o parte si de alta.

In fond, toti au dreptate. In fond, toti vorbesc corect, toti comunica intr-un fel al lor, insa conversatia nu poate duce nicaieri pentru simplul motiv mental ca „EU SUNT CEL CORECT.”

Daca macar unul dintre ei ar accepta faptul ca exista si o alta varianta dincolo de puterea lui de intelegere, conversatia ar trece automat intr-un DIALOG CREATIV exemplificat prin

Ex. 3

Doua minti creative
doua-minti-creative

cand se unesc intr-un DIALOG CREATIV rezulta o

rezultatul-fuziunii-mentale

Astfel, prin dialog se creeaza o noua lume, o noua idee, o noua varianta care initial nu existase in nici o minte, dar prin combinarea elementelor, s-a ajuns la o noua creatie.

A treia minte, mintea C, se naste astfel cu o paleta de elemente imbogatite fata de prima, dar totusi limitata daca nu dezvolta in continuare elementul „+ INFINIT”
Oricat de bogata in elemente ar fi mintea cuiva, tot are o limita. Prin elementul + INFINIT, ofera mintii posibilitatea de a creea. Adica a da nastere unor noi elemente inexistente INCA, dar care pot lua fiinta prin asociere si analogie.

Dialogul creativ poate fi facut de unul singur dialogand interior, dar a dialoga cu o alta persoana, ofera posibilitatea creearii de variante nelimitate provocarilor intalnite.

IDEILE NEACCEPTATE

O alta situatie frecvent intalnita in conversatie este accea in care cineva nu poate accepta vederile celuilalt.

– Nu se poate, nu pot accepta asa ceva. Nu exista, nu pot tolera asa ceva, nici nu vreau sa aud, etc. Sunt expresii care arata ca suntem limitati. Sunt expresii care le folosim atunci cand ideea este neobisnuita, niciodata nu ne-am gandit la ea, sau situatiile nu le putem accepta pentru ca nu fac parte din noi.

Sa ne intoarcem la exemplul cu paharele de la inceput.

experiment-apa-de-varza-rosie

Sa ne imaginam ca paharul rosu intra in conversatie cu paharul verde smarald. Amandoua au primit aceiasi informatie insa ele nu pot accepta cum de sunt atat de diferite. Fiecare va cauta sa convinga pe celalalt ca EL este combinatia perfecta si ca urmare, rosul trebuie sa se transforme in verde. Rosul spune ca verdele este cel defect, si asa mai departe. Si unul si altul vor folosi expresii de genul : Nu pot accepta asa ceva, nu se poate sa fii rosu daca ai primit acelasi continut ca si mine…

Schimbarea necesara

Pe cat de complicat pare, pe atat de simplu este. In momentul in care devii constient ca existenta ta este rezultatul Vointei Divine la fel ca si existenta celuilalt atunci totul se rezolva de la sine. Pentru ca NIMIC nu se face pe pamant fara VOIA LUI.
––––––––––––––––––––––––––––
Nu se va face niciun rau si nicio paguba pe tot muntele Meu cel sfant; caci pamantul va fi plin de cunostinta Domnului, ca fundul marii de apele care-l acopera. (Isa.11:9)

Lupul si mielul vor paste impreuna, leul va manca paie ca boul, si sarpele se va hrani cu tarana. Niciun rau, nicio vatamare nu se va face pe tot muntele Meu cel sfant, zice Domnul.” (Isa.65:25)

Caci, dupa cum ati baut paharul maniei, voi cei de pe muntele Meu cel sfant, tot asa toate neamurile il vor bea necurmat; vor bea, vor sorbi din el si vor fi ca si cand n-ar fi fost niciodata. (Obad.1:16)

–––––––––––––––––––––––––––––

Iata ca NICI O VATAMARE nu se face fara Voia lui. TOATE neamurile vor bea acelasi pahar. Atunci cand intelegem ca noi toti suntem integrati intr-un sistem mult mai complex decat ne putem imagina, si atunci cand constientizam ca TOT ceea ce exista, exista conform Vointei Lui, respingerea unui concept, a unei idei, inseamna practic respingerea Creatorului.

Schimbul de idei fara a rani pe ceilalti este o arta. Incercarea de a convinge pe ceilalti sa accepte convingerea ta, a adus totdeauna dispute. Koinonia este arta de a dialoga creativ, iar prin analogie putem face din concret abstract si din abstract concret. Aceasta este inima creativitatii.

In Tema 6 a cursului „Gandeste liber si Creativ” am concentrat exercitii si idei ce conduc spre arta de a dialoga, si a diminua „discutia”.

Analogiile, te ajuta sa identifici o parte a problemei si te ajuta sa vezi provocarea din perspectiva acestei parti fara legatura cu problema.

In aceasta tema am abordat Cuvantul din perspectiva grecescului LOGOS, si il putem observa ca factor Creator a tot ceea ce exista. „La inceput a fost Cuvantul (Logosul)” – Ioan 1:1

Pentru libertate
Eusebiu Voinea
Eusebiu Voinea - gandeste liber si creativ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.